Blog
PER- of meerlaagse verbinding: wat moet je kiezen? Vergelijking en advies

PER- of meerlaagse verbinding: wat moet je kiezen? Vergelijking en advies

Bij loodgieterswerk is de materiaalkeuze cruciaal voor de duurzaamheid en de kosten van je installatie. Dus, PER of meerlaags? PER onderscheidt zich door zijn installatiegemak en lage kosten, terwijl meerlagig bekend staat om zijn robuustheid en lange levensduur. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elke optie tegen elkaar af te wegen om de beste keuze voor jouw behoeften te maken. In dit artikel maken we de balans op!

Wat is de PER?

De PER, een afkorting voor Polyethyleen Verknopt, is een semi-rigide kunststof materiaal dat veel wordt gebruikt in sanitair leidingen. Het staat bekend om zijn weerstand tegen hitte, corrosie, evenals zijn lichtgewicht en gebruiksgemak. PER-buizen zijn doorgaans beschikbaar in drie kleuren:

  • blauw voor koud water,

  • rood voor warm water,

  • wit voor verwarmingswater.

De permeabiliteit voor lucht kan leiden tot de vorming van slib in de circuits bij lage temperaturen waar water stagneert, daarom wordt het aanbevolen om PER BAO (barrière tegen zuurstof) te gebruiken voor verwarmingsnetwerken.

Voordelen en nadelen van PER

Onder de voordelen van PER vallen de gemakkelijk te installeren eigenschappen door het lichte gewicht en de flexibiliteit, waardoor PER bijzonder geschikt is voor ingewerkte installaties. Bovendien is het economisch en heeft het een corrosiebestendigheid.

Wat betreft de nadelen, is PER gevoelig voor UV-stralen, wat het gebruik ervan beperkt tot een omgeving beschermd tegen direct licht. Het is ook minder schokbestendig dan andere soorten leidingen, wat kan leiden tot scheuren of breuken bij een sterke schok. Tot slot kunnen de PER-aansluitingen, hoewel veelzijdig (op schuiven, pers- en compressie-aansluitingen), kostbaar zijn en niet altijd herbruikbaar. Bijvoorbeeld, een pers-aansluiting kan niet worden verwijderd zodra deze is geperst.

Levensduur van PER-buizen

De levensduur van een PER-buis wordt geschat op 50 jaar. Deze duur kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren. De kwaliteit van de installatie, de gebruiksomstandigheden en de omgeving waarin de buis is geïnstalleerd, kunnen allemaal invloed hebben op de levensduur.

  • PER weerstaat goed onder moeilijke omstandigheden, inclusief vorst en kalkafzetting.

  • Het is ook ongevoelig voor corrosie, wat voortijdige slijtage helpt voorkomen.

Het is echter belangrijk op te merken dat PER gevoelig is voor UV-stralen, wat betekent dat het beschermd moet worden tegen direct licht om verzwakking van het materiaal te voorkomen. Ondanks deze gevoeligheid kan PER, eenmaal correct geïnstalleerd en beschermd, een lange gebruiksduur bieden zonder vervanging.

Gebruik van PER in verwarming

Het gebruik van PER in verwarmingssystemen is vrij gebruikelijk vanwege zijn vele kwaliteiten: zijn hittebestendigheid, flexibiliteit en lichtgewicht maken het een materiaal dat gemakkelijk te installeren is, vooral in ingewerkte installaties. Deze buizen zijn doorgaans wit om hun functie te onderscheiden van die voor warm of koud water.

Let op dat het, om de vorming van slib in verwarmingscircuits te voorkomen, aanbevolen wordt om PER BAO (barrière tegen zuurstof) te kiezen.

Aansluiting van PER-buizen

De aansluiting van PER-buizen is een delicate taak die kennis van specifieke technieken vereist. Drie soorten aansluitingen worden vaak gebruikt voor de aansluiting van PER: de compressieaansluiting, de schuifaansluiting en de persaansluiting.

  • De compressieaansluiting wordt meestal geprefereerd voor kleine installaties, omdat deze alleen een steeksleutel of een verstelbare sleutel nodig heeft. Deze bestaat uit een moer, een klemmende ring en een lichaam dat meestal van messing is.

  • De schuifaansluiting vereist daarentegen een specifieke schuifpincet en kan alleen worden gebruikt op niet-omhulde PER.

  • Ten slotte maakt de persaansluiting het mogelijk om belangrijke sanitairinstallaties snel uit te voeren, maar vereist het meer specifieke gereedschap, met name een perspincet.

Wat is een meerlagenpijp?

Een meerlagenbuis is een type buis dat bestaat uit meerdere lagen van verschillende materialen, vandaar de naam. Het bestaat meestal uit een laag aluminium tussen twee lagen vernet polyethyleen (PER). Deze combinatie van materialen biedt meer sterkte en flexibiliteit dan PER alleen.

Meerlagige buizen zijn daarom bestand tegen hoge temperaturen en corrosie, terwijl ze beter bestand zijn tegen vervorming dan PER. De gelaagde constructie geeft het ook een uitstekend vormgeheugen, wat betekent dat het zijn vorm behoudt, zelfs nadat het gebogen of gebogen is. Het wordt vooral gebruikt voor keukenleidingen en kranen.

Naast zijn robuustheid en flexibiliteit wordt meerlagenbuis ook gewaardeerd om zijn installatiegemak. Ze hoeven niet gelast te worden en kunnen gemakkelijk met de hand worden gebogen, waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn.

Dat gezegd hebbende, zijn meerlagenbuizen niet zonder gebreken. Net als PER is het gevoelig voor UV-stralen en moet het daarom worden beschermd tegen direct licht. Bovendien is het, hoewel het resistent is, minder stijf dan koperen buizen, wat problemen kan opleveren bij sommige installaties.

Voor- en nadelen van meerlagenbuizen

Meerlagige buizen bieden een aantal voordelen. Ze zijn met name zuurstofdicht dankzij de aluminiumlaag, die de vorming van slib in de circuits voorkomt. De weerstand tegen vervorming is groter dan die van PER en door het vormgeheugen kan het zijn positie behouden na het buigen. Het is bestand tegen zowel hoge temperaturen als druk. Bovendien is het snel en eenvoudig te installeren, lassen is niet nodig.

Een nadeel is dat meerlagenpijp, net als PER, gevoelig is voor UV-licht. Daarom moet u blootstelling aan direct licht vermijden. Bovendien is voor de installatie speciaal gereedschap nodig om de fittingen te krimpen. Bovendien is het, hoewel het bestendig is, minder stijf dan koperen buizen.

Levensduur van meerlagenbuis

Meerlagenbuizen hebben over het algemeen een zeer lange levensduur, vaak meer dan 50 jaar. Deze lange levensduur is te danken aan de samenstelling, waarbij lagen van verschillende materialen worden gecombineerd voor een grotere sterkte. Hij bestaat uit een dunne laag aluminium tussen twee lagen vernet polyethyleen, waardoor hij zeer goed bestand is tegen weersinvloeden en schokken van buitenaf. Dus zelfs na vele jaren gebruik behoudt meerlagenbuis zijn oorspronkelijke eigenschappen, op voorwaarde dat de installatie correct is uitgevoerd. De uitstekende levensduur is ook te danken aan de interne anticorrosiecoating, die de opbouw van slib in verwarmingscircuits voorkomt. De hoge weerstand zorgt voor een langere levensduur, met een hoge stabiliteit en een lage lineaire uitzetting.

Gebruik van Multilayer in verwarmingssystemen

Meerlagig is ideaal voor verwarmingssystemen omdat het bestand is tegen hoge temperaturen. Meerlaags wordt met name vaak gebruikt in vloerverwarmingssystemen, dankzij het vormgeheugen, waardoor het zijn vorm behoudt nadat het gebogen is. Bovendien is het door de meerlaagse samenstelling zuurstofdicht, wat bijzonder gunstig is om slibvorming in verwarmingscircuits te voorkomen. Het kan ook worden gebruikt om radiatoren of handdoekverwarmers aan te sluiten. Tot slot zorgen de verschillende beschikbare diameters voor meerlagenbuizen ervoor dat verwarmingscircuits kunnen worden gecreëerd die voldoen aan de verschillende behoeften van een woning, of het nu gaat om een eengezinswoning of een meergezinswoning.

Meerlagenbuizen aansluiten

Meerlagenleidingen kunnen op verschillende manieren worden aangesloten, afhankelijk van het type installatie en de bijzonderheden van het project. Het is essentieel om de buis te ontbramen voordat u de moer en klemring aanbrengt. De buis kan dan tot aan de aanslag op de fitting worden geschoven, voordat de onderdelen worden samengevoegd en de moer wordt vastgeschroefd.

Er zijn verschillende soorten fittingen voor meerlagenbuizen, waaronder :

  • Automatische fittingen, ideaal voor kleine projecten waarbij de verbindingspunten gemakkelijk toegankelijk moeten zijn,

  • knelfittingen, vergelijkbaar met automatische fittingen maar geschikt voor middelgrote projecten,

  • de persverbinding, waarvoor speciaal gereedschap nodig is.

Voor renovatiewerkzaamheden kan een eenvoudige gemengde fitting volstaan om de meerlagenbuis aan te sluiten op de bestaande buis, ongeacht het materiaal.

De keuze van de fitting hangt af van een aantal factoren, waaronder het type buis, de waterdruk, de temperatuur, de buisdiameter en het beoogde gebruik.

Het verschil tussen PER en meerlaags

Het belangrijkste verschil tussen PER- en meerlagenbuizen zit in hun samenstelling en technische kenmerken.

PER-buis is een vernette polyethyleenbuis. De voordelen zijn het installatiegemak en de betaalbare prijs. Ze heeft echter een hogere vervormingssnelheid, vooral in aanwezigheid van warm water.

Meerlagige buizen bestaan uit meerdere lagen, meestal van aluminium en vernet polyethyleen. Het is bestendiger en de vervorming is aanzienlijk minder dan bij PER. Door de aanwezigheid van aluminium is meerlagenbuis duurder dan PER, maar het biedt meer voordelen, zoals eenvoudige verwerking en lassen is niet nodig.

Hulpstukken voor meerlagenbuizen verschillen ook van die voor PER. Ze verschillen met name in kleur en de aanwezigheid van pakkingen op het fittinggedeelte.

PER vs meerlagig: wat is beter?

Levensduur vergelijken

Als we onze vergelijking voortzetten, is de levensduur een doorslaggevend criterium voor de keuze van een type buis. Algemeen wordt aangenomen dat beide een gelijkwaardige levensduur van ongeveer 50 jaar hebben. Dit kan echter variëren afhankelijk van een aantal factoren. Meerlagige buizen staan bekend om hun grotere robuustheid dankzij hun meerlagige samenstelling, waardoor ze beter bestand zijn tegen weersinvloeden en externe invloeden. Deze weerstand vertaalt zich in een langere levensduur, vooral wanneer ze op de juiste manier worden geïnstalleerd en beschermd.

In het geval van PER kan de levensduur even lang zijn als die van meerlaagse buizen als er speciale zorg wordt besteed aan installatie en onderhoud, vooral met betrekking tot de gevoeligheid voor UV-stralen.

Prijsvergelijking

Als het gaat om het vergelijken van kosten, zijn PER-buizen over het algemeen voordeliger dan meerlagenbuizen. Het is een voorkeursoptie voor wie een complete loodgietersinstallatie wil uitvoeren tegen lagere kosten.

PER-buizen zijn over het algemeen goedkoper dan meerlagenbuizen, waardoor het een aantrekkelijkere optie kan zijn voor wie met een krapper budget werkt.

Meerlagenbuis is iets duurder, voornamelijk vanwege de meerlaagse samenstelling. De superieure duurzaamheid kan deze hogere initiële kosten op de lange termijn echter compenseren.

De prijs kan variëren afhankelijk van factoren zoals het merk, de diameter van de buis en de plaats van aankoop. Voor een nauwkeurige schatting van de kosten is het raadzaam contact op te nemen met een vakman of gespecialiseerde handelaar.

Vergelijkend gebruik in sanitair en verwarming

Wat loodgieterswerk betreft, biedt PER een grote flexibiliteit, waardoor het gemakkelijk te installeren is, vooral voor koud- en warmwatercircuits. Het wordt ook gebruikt voor sanitaire en verwarmingsinstallaties, dankzij de drukbestendigheid. PER is echter zwaarder en kwetsbaarder dan meerlagig.

Meerlagig daarentegen onderscheidt zich door zijn weerstand tegen schokken en corrosie, waardoor het een ideale keuze is voor installaties die een grotere duurzaamheid vereisen. Meerlagig wordt ook gebruikt in loodgieterswerk, voor warm- en koudwatercircuits en voor verwarmingsinstallaties.

  • Loodgieterswerk:

    • Voor kleine projecten of renovaties wordt vaak de voorkeur gegeven aan PER vanwege het installatiegemak.

    • Meerlagig wordt aanbevolen voor installaties die een hoge weerstand tegen schokken en corrosie vereisen.

  • Verwarming:

    • PER wordt vaak gebruikt voor warmwaterradiatoren en vloerverwarmingssystemen.

    • Multilayer wordt gebruikt voor vloerverwarming en voor het aansluiten van radiatoren of handdoekverwarmers, dankzij de weerstand tegen hoge temperaturen en de zuurstofdichtheid.

PER vs meerlagig: wat zijn de verschillen?

KenmerkenPER fittingMeerlaagse montage
MateriaalVernet polyethyleenVernet polyethyleen en aluminium
Eenvoudig te installerenHeel gemakkelijk, geen speciaal gereedschap nodigGemakkelijk, maar vereist gereedschap voor krimpen
KostenZuinigDuurder dan PER
HittebestendigheidGoed, maar inferieur aan meerlagigZeer goede hittebestendigheid
DuurzaamheidMinder duurzaam, gevoelig voor UVDuurzamer, minder gevoelig voor UV
FlexibiliteitZeer flexibel, gemakkelijk te hanterenMinder flexibel dan PER
Aanbevolen gebruikInbouwinstallaties, warm en koud waterInstallaties waar robuustheid een prioriteit is
UV-gevoeligheidJa, vereist bescherming tegen direct lichtJa, vereist bescherming tegen direct licht
VerbindingsmethodeSamenpersen, schuiven, krimpenVoornamelijk voor krimpen

Succesvolle installatie van sanitair met PER of meerlagenbuizen

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden als u PER of meerlaags sanitair succesvol wilt installeren. Ten eerste moet u het juiste type buis kiezen voor de klus. PER wordt aanbevolen voor verborgen installaties vanwege de flexibiliteit, terwijl meerlagenbuizen resistenter zijn en geschikt voor open installaties.

Voor een succesvolle installatie is specifiek gereedschap nodig. Voor PER is een krimptang essentieel voor het bevestigen van de fittingen. Voor meerlagenbuizen hebt u een buissnijder, een ontbramer en een krimptang nodig.

  • Netwerkontwerp: Je moet nadenken over de configuratie van je leidingnetwerk. Een stervormige installatie vanaf de warm- en koudwaterverdelers wordt aanbevolen.

  • Buigen van buizen: PER- en meerlagenbuizen kunnen met de hand worden gebogen om de installatie te vergemakkelijken. Zorg er echter voor dat u de buizen niet te veel buigt om breuk te voorkomen.

  • De buizen aansluiten: Het aansluiten van de buizen is een cruciale fase. Voor meerlagenbuizen worden meestal pers- of schroefverbindingen gebruikt. Voor PER wordt meestal de persverbinding gebruikt.

  • Naleving van de normen: Zorg ervoor dat u voldoet aan de normen die gelden voor uw loodgietersinstallatie. Voor PER is het bijvoorbeeld belangrijk om BAO PER te gebruiken voor verwarmingsnetwerken om slibvorming te voorkomen.

Het is essentieel om je installatie op voorhand goed voor te bereiden om problemen te vermijden. Aarzel niet om een beroep te doen op een vakman indien nodig.

Voor al uw PER- of meerlagenpijpbenodigdheden, evenals sanitair, fittingen en verbindingen, gaat u naar StockPro. Je vindt er een brede selectie nieuwe producten van merken als Grohe tegen scherpe prijzen dankzij hergebruik.