Wanneer moet een teflon- of filassepakking worden gebruikt?
Wanneer je loodgieterswerk uitvoert, moet je jezelf uitrusten met specifieke materialen, te beginnen met buizen. Maar er zijn geen buizen zonder fittingen en geen fittingen zonder afdichtingen om waterlekkage te voorkomen.
Dit roept de vraag op om een pakking te kiezen op basis van sterkte, vorm en het vermogen om de gaten in de fitting effectief op te vullen. Dus, wat moet je kiezen tussen filasse pakking en teflon tape? Daar kom je achter na het lezen van dit artikel!
Wat is een teflon pakking?
Teflon tape, ook bekend als Teflon tape of PTFE tape (polytetrafluoroethyleen), is een slijtvast en corrosiebestendig materiaal. Het is daarom ideaal voor het afdichten van loodgieterverbindingen.
Door zijn vorm (een strook die kan worden opgerold) en vervormbaarheid past het perfect rond de schroefdraad van de aan te sluiten leidingen, waardoor waterlekken worden voorkomen.
Het voordeel van teflon pakkingen is dat ze in verschillende maten worden verkocht en dus gebruikt kunnen worden om leidingen met verschillende omtrekken aan te sluiten.
Wat is een filasse pakking?
Filasse, vlasdraad of hennepdraad, de filasse pakking wordt gebruikt om het vastschroeven te vergemakkelijken bij het verbinden van leidingen.
Het wordt in verschillende slagen aangebracht en aangevuld met een filassepasta, die de groeven in de buitendraad vult en de verbinding glad maakt, waardoor het schroeven gemakkelijker gaat en de afdichting van betere kwaliteit is.
Het pakkingmateriaal zwelt op bij contact met water, vult de schroefdraad tussen de buizen en voorkomt waterlekken.
Waarom teflon gebruiken?
De keuze voor teflon als pakkingsmateriaal biedt een aantal voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is het gebruiksgemak. Je hebt geen speciaal gereedschap nodig om het aan te brengen, waardoor het snel te installeren is. Het is ook zeer goed bestand tegen slijtage en corrosie, waardoor het duurzaam en betrouwbaar is na verloop van tijd. Teflon zorgt voor een goede afdichting, vooral voor kleine tot middelgrote fittingen. Het kan ook worden gebruikt in verschillende omgevingen, waaronder toepassingen met agressieve chemicaliën zoals zuren of oplosmiddelen.
Waarom eikenhout gebruiken?
Dit oude afdichtingsmateriaal, dat soms als verouderd wordt beschouwd, heeft een aantal voordelen. Het is bestand tegen corrosie, zuren, oplosmiddelen, schimmels en bacteriën. Het is ook bestand tegen druk en hitte. Het is perfect geschikt voor sanitair (drinkwater) en verwarmingscircuits. De weerstand tegen het verstrijken van de tijd is een ander pluspunt, want het heeft geen vervaldatum. Omdat het een natuurlijke vezel is, absorbeert het zeer goed water, waardoor het bestand is tegen vocht. Bovendien is filasse compatibel met verschillende soorten buizen (kunststof, koper, staal).
Wanneer en hoe wordt teflon gebruikt?
Teflon afdichtingen worden gebruikt wanneer buizen met bouten moeten worden verbonden. De essentiële voorwaarde voor het gebruik van een teflonafdichting is dat de fittingen een vaste schroefdraad hebben, die een integraal onderdeel van de fitting vormt.
De teflon pakking wordt geïnstalleerd op de mannelijke fitting van je buis, of die nu van kunststof of metaal is. Dit type afdichting wordt het best gebruikt op fittingen die gedemonteerd moeten worden (bijvoorbeeld om een versleten onderdeel te vervangen).
Het wordt meestal gebruikt voor koudwaterfittingen (vaak voor drinkwaternetwerken of sanitair water naar de badkamer, voor voorbeeld) en persluchtnetwerkfittingen. Het wordt niet aanbevolen voor warmwateraansluitingen.
Voor een optimale installatie ga je met de teflontape enkele keren rond je mannelijke fitting en draai je vervolgens de bout erin. Draai tot slot de fitting en de bout vast met een tang.
Een teflon pakking succesvol installeren
Hoe weet je welke kant je een teflon pakking op moet leggen?
De richting waarin de teflon tape wordt gelegd is essentieel om ervoor te zorgen dat je verbinding waterdicht is. Je moet de teflon in de richting van de schroefdraad rollen, dus met de klok mee. Op deze manier wordt de teflon uitgerekt en samengedrukt terwijl de fitting wordt vastgeschroefd. Montage in de tegenovergestelde richting kan ertoe leiden dat de teflon afrolt en minder effectief wordt. Let daarom goed op de schroefdraadrichting van de fitting voordat u begint met het monteren van de teflonafdichting.
Teflon afdichting: hoeveel slagen zijn er nodig?
Het aantal slagen dat je moet maken bij het aanbrengen van de teflonafdichting hangt voornamelijk af van de diameter van de fitting. Voor kleine fittingen zijn 3 tot 5 slagen meestal voldoende. Voor fittingen met een grotere diameter worden echter 8 tot 10 slagen aanbevolen. Het is essentieel om de tape tijdens het aanbrengen strak en vlak te houden voor een optimale afdichting. Zodra je het vereiste aantal slagen hebt gemaakt, knip je de teflontape af met je vingers. Schroef tot slot je fitting vast en zorg ervoor dat de tape niet op de schroefdraad draait.
Wanneer en hoe wordt eikegal gebruikt?
Verbindingen die zijn afgedicht met een pakking en eiklijm zijn iets moeilijker te maken, omdat de schroefdraad alle kanten op kan lopen.
Neem de tijd om je vezel glad te strijken en je verbinding gelijkmatig te omringen met de draden voordat je de pasta aanbrengt. Dit zal de draden 'invetten' en voorkomen dat ze uitrafelen, zodat je zonder haast je bout kunt indraaien. Nogmaals, nadat je de eik en de eikpasta hebt aangebracht, gebruik je een tang om je bout op je fitting te schroeven.
De schroefdraadafdichting kan alleen worden geïnstalleerd als zowel de buitenschroefdraad als de binnenschroefdraad aan je fitting vastzitten. Fittingen met een losse moer of dubbele conus mogen niet worden verbonden met gaas, omdat dit kan leiden tot lekkage en samendrukkingsproblemen.
De filasse pakking wordt alleen gebruikt voor een metalen fitting (meestal messing) en zorgt voor een betere afdichting.
Wat vervangt gaas?
Hoewel filasse vaak de maatstaf is voor afdichtingen van sanitair, bestaan er andere oplossingen om dit traditionele materiaal te vervangen. Deze alternatieven zijn onder andere :
Teflon: dit materiaal, ook bekend als PTFE-tape, wordt zeer gewaardeerd om zijn slijtvastheid en corrosiebestendigheid. Het is gemakkelijk aan te brengen en biedt een uitstekende afdichting.
Niet-filament pakkingpasta: deze oplossing combineert de voordelen van filament en Teflon voor een optimale afdichting. Het wordt vooral aanbevolen voor verbindingen onder druk.
Deze alternatieven voor eik hebben het voordeel dat ze eenvoudiger in gebruik zijn en daarom een interessante optie kunnen zijn voor mensen met minder ervaring met loodgieterswerk.
Wat zijn de verschillen tussen filasse en teflon afdichtingen?
Kort samengevat
de filasse afdichting is geschikt voor alle warme en koude vloeistoffen
de filasse afdichting heeft een betere afdichting
filasse afdichtingen kunnen alleen worden geïnstalleerd op metalen buizen en fittingen
de filasse afdichting heeft een langere levensduur
de filasse afdichting moet permanent op een fitting worden geïnstalleerd (geen vervanging van onderdelen mogelijk met het risico dat een nieuwe afdichting moet worden gemaakt)
VS
Teflon tape is gemakkelijker te installeren
Teflon tape kan niet geïnstalleerd worden op een heet vloeistofnetwerk
Teflon tape is handig als je weet dat je een fitting regelmatig moet losdraaien (door hetzelfde stukje tape opnieuw te gebruiken)
Teflon tape kan geïnstalleerd worden op plastic of metalen fittingen
Wanneer moet teflon of eikegal worden gebruikt? Welke pakking voor welk gebruik?
Bij de keuze tussen teflon en filasse moet je rekening houden met het soort verbinding dat je maakt. Teflon wordt aanbevolen voor schroefdraadverbindingen, omdat het gemakkelijker en sneller aan te brengen is, vooral voor mensen die niet gewend zijn om met draad te werken.
Aan de andere kant heeft filasse de voorkeur voor vlakke verbindingen vanwege de uitstekende ondoordringbaarheid en superieure duurzaamheid. Het wordt ook gebruikt voor “harde” of “sterke” klemming, terwijl teflon een zachtere klemming vereist.
Het aanbrengen van eik vereist echter een zekere expertise, dus als je op zoek bent naar een eenvoudigere, veelzijdigere optie, is teflon misschien de betere keuze.
Lekkage uit een schroefverbinding: welke afdichting moet je gebruiken?
Er zijn verschillende soorten afdichtingen die kunnen worden gebruikt om een lek in een schroefverbinding op te lossen. De keuze is meestal tussen een filasse pakking en teflon tape.
Teflon pakking vs. filasse pakking: gebruik, installatie, afdichting van schroefdraad, weerstand en specifiek toepassingsadvies
Teflon | Garen | |
---|---|---|
Materiaal | PTFE (polytetrafluorethyleen) | Natuurlijke vezels, vaak linnen of hennep |
Gebruik | Ideaal voor schroefdraadverbindingen in water- en gasleidingen | Het beste voor vlakke verbindingen in zwaar loodgieterswerk, vooral met metalen buizen |
Eenvoudig te installeren | Gemakkelijk aan te brengen; geschikt voor doe-het-zelfprojecten | Vereist vaardigheid voor juiste toepassing; vereist vaak een pasta om te helpen afdichten |
Duurzaamheid | Duurzaam onder normale omstandigheden; niet geschikt voor hoge temperaturen | Zeer duurzaam, beter geschikt voor hoge temperaturen en druk |
Waterbestendigheid | Hydrofoob en vochtbestendig | Zwelt op in aanwezigheid van water, wat de waterdichtheid verbetert |
Chemische weerstand | Bestand tegen veel chemicaliën, dus veelzijdig voor diverse toepassingen | Zeer goed bestand tegen chemicaliën, corrosie en schimmel |
Kosten | Over het algemeen goedkoop en overal verkrijgbaar | Ook betaalbaar, maar vereist mogelijk extra materialen zoals pasta |
Advies voor sollicitaties | Wind op in de richting van de schroefdraad om afrollen tijdens het schroeven te voorkomen. | Moet strak en gelijkmatig worden gerold; deeg verbetert de prestaties. |
Onderhoud | Minimaal; vervangen als lekken worden ontdekt | Regelmatig controleren en vervangen als de afdichting verslechtert |
Teflon tape: waarom gebruiken en hoe breng je het aan?
Teflon tape wordt voornamelijk gebruikt in loodgieterswerk om verbindingen af te dichten. De hydrofobe eigenschappen maken het essentieel om het binnendringen van water te voorkomen.
Teflon tape, ook bekend als PTFE, is gemakkelijker te gebruiken dan een filasse pakking, maar vereist een strakkere pasvorm. Het heeft de voorkeur voor fittingen die regelmatig losgeschroefd moeten worden. Of je de een of de ander gebruikt, hangt af van de specifieke kenmerken van je installatie.
Om teflon tape correct aan te brengen, moet je het plat op de schroefdraad van de pijp afrollen, zodat het niet op zichzelf oprolt. We raden aan om de tape aan te brengen vanaf de tweede schroefdraad van de pijp en het op zijn plaats te houden met een vinger. Bij het gebruik van deze tape moeten echter een paar voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het is essentieel dat de tape perfect vlak en evenwijdig met de lengte van de pijp is om een optimale afdichting te garanderen.